H A N T V E R K E T

Keramikerna i Fayoum 

Efter många mil genom Saharas öken uppenbarar sig en enorm oas - Al Fayoum, och i slutet av den salta sjön Qaroun ligger den lilla byn Tunis uppe på en höjd, med sina knappa 2000 invånare. Fram tills för 40 år sedan var lilla Tunis som vilken liten by som helst, men det var när Schweiziskan Evelyn Porret öppnade en keramikskola för byns barn som dess öde för alltid skulle komma att ändras. Hon hade sett att byns barn lekte med lera i diken och strömmar, och formade till fantastiska leksaker och bestämde sig för att öppna en liten skola. Barnen tog inspiration från naturen runt om; palmer, djur och växter, och med åren blev leken till profession. Dessa barn är idag keramikerna som verkar i byn, med sina egna verkstäder och showrooms. Skolan drivs än idag och formar framtidens keramiker. Keramiken genomsyrar hela byn, varje gata, varje gränd och idag finns det cirka 25 olika keramikstudios i lilla Tunis.

Som alltid försöker vi handla med källan i så stor mån det går för att kunna säkra kvalitet och rättvis betalning. Keramiken som säljs här på BABAS MARKET är köpt direkt av keramikerna Mohamed Mahmoud, Mansour Hassan, Ahmad Dheif, Mohamed Gomaa och Rawiya Abd El Kader. Rawiya Abd El Kader var byns första kvinnliga keramiker och företagare och har, trots många motgångar, gått i bräschen för att fler kvinnor kunnat lära sig hantverket och på så vis kan försörja sig själva och sina familjer.   


Luxors alabaster 

Våra ljuslyktor är tillverkade i alabaster, en mineral som utvinns i Luxor i södra Egypten. Dess naturliga marmorering och porösa karaktär ger ett dekorativt och hemtrevligt sken med ett värmeljus i men är lika vackra i dagsljus. Varje lykta är formad för hand, detta i kombination med stenens naturliga marmorering gör att inga lyktor är identiska. Lyktorna får sin slutgiltiga form i Kairo och görs på beställning i en workshop i El Hussein, ett av stadens äldsta kvarter.


 

Kelimvävarna i Fuwwah 

Egypten har en lång historia av textiltillverkning och kelimväveri, ett hantverk som dessvärre försvinner mer och mer på grund av minskad turism, stagnerad ekonomi och en yngre generation som lockas av andra karriärer än hantverket. I regionen Kafr el Sheikh mitt i Nildeltat ligger den lilla staden Fuwwah. I generationer sedan faraonernas tid har man i detta område vävt textil och Fuwwahs specialitet är kelimväveri. Kelimer är en typ av orientalisk slätvävnad som ger mycket hållbara, vackra mattor som dessutom är vändbara. Våra mattor är vävda i ull på varp av bomull, vilket gör dom slitstarka och mycket smutståliga. Både ullen och bomullen kommer från Egypten. Vi vill hylla denna underbara inredningsdetalj och otroliga hantverk och leverera mattor som håller i många årtionden.